ATT TÄNKA PÅ

De flesta relationer börjar med kärlek, så även de relationer där det förekommer misshandel. De flesta kvinnor vi träffar berättar om stor kärlek och passion i inledningsskedet av relationen.

 

Våld nära relationer kan vara fysiskt, sexualiserat, materiellt, ekonomiskt och inte minst psykiskt. De första tecknen yttrar sig oftast i just psykisk misshandel.

 

Se varningssignalerna om han eller hon:

 

​•Är angelägen att snabbt etablera en fast relation

•Är svartsjuk och kontrollerande mot dig.

•Har orealistiska förväntningar på dig och ert förhållande

•Isolerar dig från dina vänner och din familj

•Skyller på andra för sina egna problem och misstag

•Skriker och kallar dig för nedsättande ord

•Har plötsliga humörsvängningar

•Har utsatt andra eller har själv blivit utsatt för våld tidigare eller i sin barndom

•Hotar med våld

•Hotar att avslöja personlig eller negativ information om dig till andra, till exempel din familj, kolleger, eller vänner

•Använder sig av ”lekfullt” tvång när ni har sex

•Gör andra ansvariga för sina känslor, med förklaringar av typen ”hade du inte sagt så som du gjorde hade detta aldrig hänt

 

Att lämna en våldsam relation

 

Ha en strategi när du lämnar en våldsam partner/ familjemedlem.

Om du lever i ett farligt eller destruktivt förhållande, se till att ha en plan klar så att du alltid har någonstans att ta vägen i en akut situation.

 

Om du vill lämna en våldsam partner eller anhörig rekommenderar vi att du gör en plan. Ta kontakt med någon som kan hjälpa dig att komma till ett säkert ställe; socialtjänsten, polisen, kvinnojouren eller någon du litar på, så som en granne eller vän. Planera även för barnens säkerhet.

 

Var väl förberedd och se till att du får med dig viktiga saker när du lämnar din partner. Om du kan, ha en väska packad och klar, kanske hos en vän eller granne.

 

 

 

 

 

 

 

Andra varningstecken

 

1. Ringer ofta, hämtar henne efter kvällskursen eller dylikt. Vill inte att hon går ut med sina väninnor.Han vill veta vem hon talar med eller träffat.

 

2. Han håller sig i närheten när hon talar i telefonen. Börjar baktala hennes släkt och hennes vänner inför henne. Vilket medför att hon kortar av samtalen, tänker hon ringer sen när hon är själv. Vilket hon sällan eller aldrig är, han finns ju alltid där. Vilket medför att kontakten blir sämre och sämre mellan henne och hennes släkt och vänner.

 

3. Han vill ofta skaffa barn med henne tidigt i förhållandet. Så ganska snart har hon barn med honom. Vilket medför att hon blir mer och mer bunden till hemmet och honom.

 

4. Han kritiserar hennes utseende, sätt att vara, kallar henne för öknamn tex. hora, subban. Han kritiserar hennes utseende flera gånger varje dag. Hennes självförtroende sjunker.

 

5. Hon får mer stryk, kanske för att middagen inte var klar i tid eller att hon inte tvättat hans favoritjeans. Någon gång tar hon barnen och flyr till någon väninna tex. Han letar upp henne, ställer till en scen eller uppvaktar henne med blommor eller annat, hon följer med hem. Där får hon mer stryk och ofta dödshot- lämnar aldrig mig mer för då dödar jag dig.

 

6. Han beskyller henne ofta för otrohet. Om hon tex. kommer en halvtimme för sent så har hon varit otrogen. Detta upprepar han sen hela kvällen.

 

7. Han kan psyka henne i flera dagar, veckor eller månader genom att inte tala med henne. För att sedan ösa kärlek och värme över henne.

Denna växling mellan kallt och varmt använder man sig av mot krigsfångar. Ett mycket effektivt sätt att bryta ner en människa på och på så vis få henne att göra som man vill. Så här håller han på tills han har tagit hela din planhalva så du bara har en liten hörna kvar om ens det.

 

 

Om du känner igen dig i dessa varningstecken så kontakta din närmaste kvinnojour för stöd och hjälp. Är du i behov av skyddad bostad kontaktar du socialtjänsten där du bor.

Viktigt att ta med när du lämnar hemmet:

 

-Pass och eller legitimation

-Kontouppgifter, bankkort och mobiltelefon

-Pengar, smycken, nycklar och andra värdesaker

-Värdehandlingar och viktiga dokument, exempelvis kontrakt, försäkringsbevis etc.

-Viktiga adresser och telefonnummer, exempelvis till barnens dagis eller skola

-Eventuella mediciner och recept

-Eventuella kontaktlinser, glasögon, tandställning

-För dig värdefulla foton, kanske på dig själv och barnen

-Saker med känslomässigt värde för dig och barnen

-Klädombyte för dig och barnen

-Hygien och toalettartiklar

 

 

Några goda råd

 

-För dagbok, men håll den gömd (ta den med dig när du går)

-Berätta för någon om din situation (en vän, en granne, en kollega, din läkare…)

-Vid skador uppsök läkare och låt dokumentera (alternativt dokumentera själv eller be någon hjälpa dig att ta bilder)

-Tro inte att det aldrig ska hända igen

-Ring en kvinnojour eller annan stödenhet, till exempel kurator eller socialrådgivare och be om hjälp, stöd och råd

-Gör polisanmälan

 

 

I en akut situation av våld, lämna hemmet om du kan och ta med dig dina barn. Om du inte kan lämna hemmet, lås in dig någonstans där det är säkert och ring till polisen eller till en vän/granne och be om hjälp!

 

 

 

 

 

All Rights Reserved © 2016 Lost but Found